Hyvin suunniteltu osaamisen johtaminen parantaa henkilöstön hyvinvointia sekä palveluiden laatua ja varmistaa, että julkinen sektori pysyy ajan tasalla muuttuvassa toimintaympäristössä.
Osaamisen johtaminen tarkoittaa organisaation osaamistarpeiden tunnistamista, kehittämistä ja hallintaa niin, että työntekijöiden taidot ja tiedot vastaavat organisaation tavoitteita nyt ja tulevaisuudessa.
Se on keskeinen osa strategista johtamista ja auttaa varmistamaan, että oikea osaaminen on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tämä on erityisen tärkeää julkisissa organisaatioissa, joissa palveluiden laatu ja vaikuttavuus ovat suoraan riippuvaisia henkilöstön osaamisesta ja sen kehittämisestä.
Osaaminen tarkoittaa substanssiosaamisen lisäksi kykyä kehittää omaa työtään ja sitoutua tavoitteisiin sekä yleisiä työelämätaitoja, kuten sosiaalisia ja vuorovaikutustaitoja, sopeutumiskykyä sekä priorisointitaitoja. Osaamiseen vaikuttavat myös esihenkilöiden tehtävät ja vuorovaikutus- ja johtamistaidot sekä organisaation ilmapiiri, kulttuuri ja yhteistyökyky.
Olennaista osaamisen johtamisessa on tunnistaa ne osaamisalueet, jotka ovat kriittisiä strategian toteuttamiseksi. Näin osaamisen kehittäminen on aina suunnitelmallista ja ennakoivaa ja tukee olennaisesti organisaation menestystä. Käytännössä se voi toteutua erilaisilla osaamisen kehittämisen toimenpiteillä - toisinaan taas pitää rekrytoida uutta työvoimaa.
Osaamisen johtamisen keskeisiä haasteita julkishallinnossa ovat:
Moni edellä mainituista haasteista on samoja kuin Sitran yli 10 vuotta sitten julkaistussa Julkinen johtajuus -barometrissa. Myös OECD:n raportti avaa, kuinka maailmassa tapahtuneet isot muutokset näkyvät julkishallinnon henkilöstön osaamistarpeissa: virkahenkilöt käsittelevät aiempaa monimutkaisempia ongelmia yhteiskunnissa, jotka ovat moniarvoisempia ja vaativampia kuin koskaan. Samaan aikaan käytössä olevat työkalut ja järjestelmät kehittyvät yhä nopeammin.
Tulevaisuuden julkishallinto tarvitseekin valmiudet sopeutua jatkuvaan muutokseen, ja sen työntekijöiden tulee kehittää monipuolisia taitoja pysyäkseen kilpailukykyisinä ja kykenevinä vastaamaan yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin.
👉 Lataa opas: Osaamisen kehittämisestä tukea organisaation muutostilanteisiin
Julkishallinnon osaamisen johtaminen vaatii siis pitkäjänteisyyttä ja kykyä ennakoida tulevia tarpeita. Yksi tapa haarukoida organisaation tarpeita etukäteen on visioida tulevaa.
Ennakoiva osaamisen johtaminen huomioi organisaation osaamistarpeiden lisäksi yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset, kuten megatrendit ja teknologian kehittymisen. Se voi nostaa esiin uusia osaamistarpeita, kuten erilaiset uudistukset (esim. lait ja asetukset, sote-uudistus), väestön ikääntyminen, työurien piteneminen ja työvoiman saatavuus. Ennakoivassa osaamisen johtamisessa pohditaan esimerkiksi, millaista työ tulee olemaan viiden vuoden kuluttua, mikä organisaatiossa on silloin tärkeää ja millaista osaamista silloin tarvitaan.
Samalla ihmislähtöinen osaamisen johtaminen tukee niin yksilöiden kuin organisaation kasvua, keskittymällä työntekijöiden vahvuuksiin ja tarpeisiin. Tavoitteena on tuoda strategiset kyvykkyydet osaksi arkea ja varmistaa, että organisaatiolla on oikeaa osaamista, jolla vastata tulevaisuuden haasteisiin. Näin yhdistämällä ennakoivan ja ihmislähtöisen osaamisen johtamisen organisaatiot varmistavat tarvittavat taidot ja kyvykkyydet tulevaisuuden menestykseen.
👉 Lue lisää: Osaamisen kehittäminen on avain työvoimapulaan
Osaamisen johtaminen on monen asian summa eikä kaiken asiaan liittyvän tiedon hallinnointi ole yksinkertaista. Osaamisen johtamiseen ja kehittämiseen on kuitenkin tarjolla automatisoituja ohjelmistoja, jotka auttavat keskittymään manuaalisen hallinnointityön sijaista strategisempiin asioihin.
Personec F OSS on suunniteltu vastaamaan juuri julkishallinnon osaamisen johtamisen haasteisiin. Ohjelmisto automatisoi ja tehostaa henkilöstön kehittämiseen ja osaamisen hallintaan liittyviä ydinprosesseja, luoden yhtenäisen toimintatavan ja selkeät prosessit koko organisaatiolle. Tämä vähentää manuaalisia rutiineja ja mahdollistaa prosessien hallinnan, ohjauksen ja mittaamisen keskitetysti.